Een smart contract kun je zien als een overeenkomst die is opgesteld aan de hand van een set van regels in progammeertaal die is vastgesteld en is opgeslagen in de Blockchain. Het werkt zonder de tussenkomst van een derde partij zoals de notaris.
De smart contracts worden geschreven door computerprogammeurs. Het is een digitaal contract bestaande uit computercode deze in plaats van een papieren contract. In deze code staan onder de regels die partijen tussen elkaar hebben opgesteld, maar ook wanneer het smart contract moet worden uitgevoerd.

Welke voordelen heeft een smart contract ten opzichte van een normaal contract?

Een smart contract kan onder andere automatisch worden uitgevoerd, dus dat houdt in dat je efficiënter en goedkoper uit bent. Een smartcontract kan niet worden gemanipuleerd want het staat vast in de Blockchain. De meest bekende blockchains die smart contracts faciliteren zijn Ethereum en Neo.

Smart contract in het dagelijks leven

Wanneer zal je de eerste smart contracts in het dagelijk leven tegenkomen?Waarschijnlijk zal je hier niks van merken, aangezien smart contracts achter de schermen afspelen. De processen die nu al bestaan, zullen niet meer omslachtig worden  uitgevoerd, maar automatisch via een smart contract.

Er zijn in Nederland al veel partijen bezig met smart contracts. Een bekende partij is de Dutch Blockchain Coalitie, waar ook de Nederlandse overheid een vinger in de pap heeft.

Klik hier om up to date te blijven met het laaste Life Of Crypto nieuws

– Life Of Crypto –