De afgelopen maanden duiken er overal traders, experts en crypto guru’s op. Sta je in de rij bij de supermarkt, zie je voor je iemand die zijn koers in de gaten houdt. Bij het koffiezetapparaat op werk gaat het over crypto’s. Sommigen proberen je te overtuigen om TRON te kopen, anderen Verge en vertellen vol trots dat ze in december zijn ingestapt. Ik draaide mij dan vaak om en sloeg dan mijn kop koffie even over. Crypto een hype? Volgens de echte experts is het einde nog lang niet inzicht. Sinds november hebben we een toename gezien van cryptobeleggers. De totale markt bereikte een record van bijna $850 miljard eind vorig jaar en corrigeerde naar ongeveer $350 miljard. Dezelfde personen die toen TRON aan het shillen waren, hoor ik nu wat minder.

Market capitalization Life Of Crypto

De totale cryptocurrency markt in dollars. coinmarketcap.com

 

Wie is de nieuwe Cryptobelegger?

Uit het onderzoek van Kantar TNS is de cryptobelegger voorzichtig en jong.
De Nederlandse belegger zijn over het algemeen voorzichtig en investeren lage bedragen in cryptocurrency. 24 procent stopt er meer dan € 1.000 in als instapbedrag. Maar het instapbedrag van nieuwe belegger neemt wel toe. Een half jaar geleden stapte slechts ongeveer 15 procent voor dit bedrag in.

Zoals Life Of Crypto een half jaar geleden ook al vermeldde zit er een verschil in bezitters van cryptocurrencies en de traditionele belegger. Bezitters van crypto zijn veel jonger dan niet-bezitters, gemiddeld 38 jaar ten opzichte van 51 jaar. Ongeveer 68 procent heeft minimaal een HBO opleiding. Dat is een stijging ten opzichte van een half jaar geleden het geval was. Er mogen dan wel meer beleggers zijn ingestapt, het bedrag is nog in schril contrast met andere spaar -en beleggingsvermogen van Nederlandse huishoudens. Slechts 0,1 procent hier van is in cryptocurrency gestopt.

De markten lijken nu in rustigere vaarwateren te zijn beland en hebben een nieuw acceptabel prijspunt gevonden. Als ik nu aan dezelfde collega’s vraag “hoe gaat het er mee”? Dan kijken ze mij sip aan en vragen aan mij of ze moeten verkopen en of het klaar is met crypto? Ook nu sla ik dan mijn kop koffie even over en draai ik me om en roep HodL.

 

Aad Derivaat

-Life Of Crypto-

 

 

Bron: Kantar TNS
Afbeelding: Pexels en coinmarketcap.com