Bunq LifeOfCrypto

Er wordt steeds meer bekend over hoe men in Nederland wil omgaan met cryptocurrencies. Zo werd eerder al bekend in ronde tafel gesprekken tussen kamerleden, de AFM en de Nederlandse Bank dat er geen ban gaat komen op ICO’s, omdat dit te reguleren valt. Daarnaast kan de AFM geen overzicht houden op crypto’s omdat het geen beleggingsproduct is.

Wel wordt er streng gekeken naar margin trading, aangezien dit wel een product is dat kan worden verboden.

Bunq, de uitzondering

Uit onderzoek van Sprout is gebleken dat de Nederlandse banken zich nog steeds conservatief opstellen ten opzichte van crypto gerelateerde bedrijven. Gezien de fluctuaties in de markt staan zij niet open voor de mogelijkheid om bijvoorbeeld een zakelijke rekening te openen. Onder andere Bitonic heeft hier al last mee gehad.

Positieve uitzondering op de regel is Bunq. Zie onderstaand statement van oprichter Ali Niknam:

 “Wel stellen we additionele vragen en moet er een helder beeld zijn waar de geldstromen vandaan komen. We zijn hier wettelijk toe verplicht, best curieus, we zijn immers een bank en geen opsporingsdienst.”

“De crypto-markt is mega snel in ontwikkeling en we stellen ons beleid continu bij, de situatie kan over drie maanden compleet anders zijn. Dit betekent niet per definitie dat het beleid strenger zal worden, nieuwe verplichtingen voor exchanges maken bijvoorbeeld ons werk een stukje makkelijker.”

De overheid helpt ook allerminst mee, door de starre en appatische houding ten opzichte van wat zich afspeelt op technologisch gebied. Aangezien Nederland op inovatieve gebieden een leidende rol wilt hebben, valt in de toekomst wel een andere houding te verwachten. Een houding die landen als Zwitserland en Estland zich al hebben aangemeten.

 

-LifeOfCrypto-

Bron:
www.sprout.nl