Bitcoin Life Of Crypto

We staan nog aan het begin van de mondiale acceptatie van cryptocurrencies. We kennen het pas acht jaar, maar in die acht jaar heeft het al heel wat moeten incasseren. Er is nog een lange weg te gaan voordat het wereldwijd is geaccepteerd. Hier onder enkele uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat iedereen cryptocurrencies kan gaan gebruiken als betaalmiddel.

 

Prijs schommelingen

Cryptocurrencies zijn erg volatiel, omdat het nog relatief jong is. Er is geen stabiele koers. Sterker nog, iedere keer dat de redactie van Life Of Crypto een bericht over een nieuwe ATH voor Bitcoin heeft, is het nieuws de volgende dag alweer achterhaald. Door dit soort koersschommelingen, trekt het veel speculanten aan die kopen om de prijs op te drijven. Voor de korte termijn is dit leuk, echter is dit niet het meest ideale voor de populariteit van crypto’s. Beginners worden vaak “geburned” en eindigen met een te hoog inkooppunt. Als Henk bijvoorbeeld vandaag Bitcoin koopt en er iets mee wil kopen, kan binnen een uur zijn Bitcoin 20% meer of minder waard zijn. Het overgrote deel van de mensen wilt dit risico niet nemen. Bitcoin zal daarom stabieler moeten worden om door de mainstream als valuta geaccepteerd te kunnen worden.

Gebruikersgemak

Het kopen van cryptocurrencies is in de loop van de tijd veel makkelijker geworden. Er zijn tegenwoordig genoeg sites waar dit kan. Kijk maar eens hier. Maar voor de bakker op de hoek is het nog steeds omslachtig. Je hebt nog steeds een wallet adres nodig, dat bestaat uit 16 willekeurige tekens, een exchange om te handelen en je private keys moeten veilig zijn opgeslagen. Daarnaast als je cryptocurrencies naar euro’s wilt wisselen, moet dat in de meeste gevallen nog altijd via Bitcoin.

 

Cyber criminelen

Cryptocurrencies werden aan het begin nog geassocieerd met Dark Web -en witwas activiteiten. Door het anonieme karakter was dit een gewild betaalmiddel voor cyber criminelen. Overheden zijn dan ook bezig om dit soort activiteiten op te sporen. Daarnaast staat digitale beveiliging ook erg hoog in het vaandel. Dit geldt ook voor cryptocurrencies. Het ontwerp van cryptocurrencies maakt het bijna onmogelijk om direct uit jouw wallet iets te stelen. Maar de complexiteit van de wallet, maakt het voor cyber criminelen makkelijk om misbruik hier van te maken. Er worden vaak Phising mails uitgestuurd waarin wordt gevraagd om private keys door te geven. Er wordt aan nietsvermoedende crypto investeerders gevraagd om een bedrag over te maken, om hun “wallet te upgraden”. Of een typefout in de url van de exchange leid je naar een phising website. Wees dus voorzichtig en zorg voor een extra beveiligingslaag.

 

Belasting

Cryptocurrencies zijn hot en meer dan de helft van de investeerders of handelaren maakt er winst mee. Dit soort ontwikkelingen zijn ook door de belastingdienst opgemerkt. Echter zijn er nog geen concrete en duidelijke regels met betrekking tot cryptocurrencies. In Nederland valt het bezit van “digitale valuta” nog onder “Overige bezittingen” en wordt dit belast in Box 3. Maar nu dit meer aandacht krijgt zal dit in de toekomst waarschijnlijk gaan veranderen. Maar er zijn genoeg voorbeelden van andere landen waar de overheid minder soepel omgaat met cryptocurrencies.

 

Schaalbaarheid

Bitcoin en veel andere cryptocurrencies hebben een groot schaalbaarheidsprobleem. De blockchain technologie waar Bitcoin op is gebouwd heeft een limiet aan informatie dat verwerkt kan worden in ieder 1MB block. Dit zorgt er voor dat het in de huidige staat maximaal drie transacties per seconden kan verwerken. Je kunt je voorstellen dat, als iedereen in de wereld een transactie wilt doen dit problemen kan opleveren. Ter vergelijking Visa verwerkt nu ongeveer 2000 transacties per seconden. Er moet dus iets gebeuren met Bitcoin om dezelfde aantal volumes te kunnen verwerken. Gelukkig is de community hard bezig dit op te lossen. Lightning network, een open protocol dat schaalbaarheid moet gaan bevorderen, is in een ver gevorderd stadium.

 

Is er dan nog wel toekomst?

Cryptocurrencies staan pas in de kinderschoenen, dit betekend, zoals bij ieder nieuw product of toepassing, dat de eerste stappen het zwaarst zijn. De beschreven uitdagingen moeten worden aangepakt en er zullen oplossingen voor moeten komen. De nieuwe toepassingen zullen naar verloop van tijd weer opgevolgd worden door nieuwe en betere. Denk maar eens terug aan de tijd van de eerste mobiele telefoon, computer of het begin van het internet. Hoeveel ontwikkelingstijd is daar overheen gegaan?

Een wereld waar iedereen cryptocurrencies kan uitgeven. Een digitaal monetaire stelsel, dat decentraal is geregeld door middel van blockchain. Utopie?

Zodra het handelsvolume van Bitcoin gaat stijgen en alle 21 miljoen Bitcoins gemined (gecreëerd) zijn, zullen de prijsschommelingen minder zijn. Door de ontwikkelingen zoals onder andere Atomic Swap, mobile wallets en crypto debitkaarten wordt het betalen met cryptocurrencies een stuk makkelijker. Op steeds meer plekken worden cryptocurrencies geaccepteerd. Een simpele wallet op je mobiel maakt het besteden van je digitale geld dan ook eenvoudiger. Machines en mensen zullen dan onderling cryptocurrencies met elkaar kunnen uitwisselen.

 

Adoptie curve

Wereldwijde acceptatie zou zomaar sneller kunnen gebeuren dan dat we ons kunnen voorstellen. Hier onder een schema met de adoptiecurve van nieuwe technologieën. Interessant om te zien is dat, nieuwe technologieën steeds sneller worden geaccepteerd vergeleken met vroeger. De auto heeft er 20 jaar over gedaan voordat 60% van de huishoudens er één bezat. Internet deed er bijvoorbeeld maar 10 jaar over voordat 60% het ging gebruiken. De vraag is hoe lang cryptocurrencies er over zullen gaan doen.

 

 

Aad Derivaat

– Life Of Crypto –